Vila dům v Podolance je výsledkem dlouhodobé a pečlivé spolupráce náročného investora a našeho ateliéru. Výsledkem je maximálně optimalizovaný dům s nádhernými prvky v domě i na zahradě.

Dům jsme realizovali na složitém a poměrně malém pozemek, který byl součástí developerské výstavby.  Určujícím faktorem bylo umístění v příkrém svahu. Vznikl tak dům, který má obytný prostor umístěný v podlaží pod terénem a je primárně orientovaný do zahrady. V horním podlaží jsou umístěny naopak pokoje a garáž.

Velká péče již ve formě studie byla věnována interiéru stavby a taktéž zahradním úpravám a bazénovému prostoru.  Hlavní obytný prostor efektně prosvětlují 2 velké světlíky umístěné ve střeše a mezilehlém stropě. Schodiště odlehčuje prosklené zábradlí. 

5+kk
Dispozice
patrový
Počet podlaží
246 m²
Podlahová plocha
zděná
Konstrukce
železobeton, vápenopísek, polystyren
Materiál
dům ve svahu
Terén
Ing. Arch. Jiří Trávníček
Ing. Martin Němeček, Ph. D.
Architekt

Materiály stavby

Vrchní stavbu jsme navrhli jako zděnou z vápenopískových cihel, spodní podlaží je částečně železobetonové, jelikož je umístěno pod terénem. Silná tepelná obálka je tvořena polystyrenem.

Na terase se nachází bioklimatická pergola. Bazénové těleso s okolními pohledovými betonovými zídkami tvoří dominantu zahrady.  Svahem odstupňované gabionové ploty obepínají pozemek a celý dům.

Energetika a technologie

Dům je energeticky pasivní splňuje dotaci Nová zelená úsporám.

V domě je nucené větrání s rekuperací tepla a chlazením vzduchu. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem vzduch - voda.

Na ploché zelené střeše je umístěna fotovoltaika. V domě je instalovaná chytrá domácnost.